Zoeken in stambomen van onze rashonden, tot aan bet-bet-betovergrootouders aan toe. Als je dat wilt moet je de stamboomgegevens van al die honden eerst in een databank stoppen. Daar zijn gespecialiseerde computer-applicaties voor, zoals bijvoorbeeld ZooEasy, wat al door verschillende andere rasverenigingen wordt gebruikt. Daar is mee geëxperimenteerd, maar we hebben besloten zelf iets te ontwikkelen binnen de vereniging. We hebben al gruime tijd een toonbaar resultaat, en geïnteresseerden - en dat zullen voornamelijk de fokkers zijn - hebben hiermee al uitgebreid kennis kunnen maken.
Er zijn natuurlijk al databases waarin afstammingen van poedels staan. Maar die zijn veelal niet compleet als je die vanuit de Nederlandse fokkerij bekijkt. Daarnaast mist in de ene database het een, in de andere database het ander. Dus geen compleet beeld. Daarnaast bezit de Nederlandse Poedel Club door ‘pup-info’ veel gegevens over gezondheid van gefokte poedels, die echter uit privacyoverwegingen beperkt toegankelijk zijn. En last but nog least: helaas zijn bij de Raad van Beheer recentelijk, bij de invoering van een nieuwe systeem, veel gegevens verdwenen over gezondheid en werk- en showkampioenschappen uit het verleden.
Van daaruit is de gedachte ontstaan zelf een database op te bouwen waarin we die gegevens wel allemaal kwijt kunnen en deze inzichtelijk kunnen maken voor de Nederlandse fokkerij.
Het is zeker niet de bedoeling alle poedels van de hele wereld hierin op te nemen. Uitgangspunt zal steeds zijn een in Nederland geboren of geïmporteerde poedel te kunnen tonen, met zijn/haar voorouders, en voor zover bekend de daarbij behorende gezondheids-, genetische- en titelgegevens. Daarbij proberen we de ‘diepte’ (dus het aantal generaties voorouders) wel zo groot mogelijk te krijgen, zodat we op termijn zelf inteeltcoëfficiënten (z.g. COI's) kunnen gaan berekenen. Belangrijk voor de fokkerij.
Op dit moment bevat de database zo’n 35.000 ouderdieren en tegen de 20.000 nakomelingen. Daarmee is deze nog zeker niet compleet, maar er wordt iedere dag gewerkt aan het verder completeren daarvan. Er zullen dan ook regelmatig updates plaats vinden waarin nieuwe honden of aanvullingen op al in de database aanwezige honden opgevoerd worden. Voor zover beschikbaar kunnen ook de nakomelingen van een bepaalde ouder worden getoond.
In principe zouden alle in Nederland geboren stamboekpoedels, geïmporteerde poedels en gebruikte buitenlandse dekreuen vanaf 2001 tot maart 2024 in de database aanwezig moeten zijn. De informatie daarover ontvingen we van de Raad van Beheer. Mis je dus een poedel uit die periode, meld ons dat dan, want we hebben zelf ook al geconstateerd dat er her en der een hond/nestje mist.
Waarom hebben sommige honden een stamboeknummer dat begint met NPC?
Weest gerust: we gaan geen eigen stamboek met eigen stambomen beginnen. Maar in de zoektocht naar honden in het buitenland en die uit de tijd komen waarvan de Raad van Beheer geen (benaderbare) gegevens heeft komen we steeds vaker tegen dat we wel de naam, maar geen stamboeknummer kunnen vinden. In dat geval krijgt zo’n hond een tijdelijk nummer NPCxxxx. Zodoende kunnen we bij het opvoeren van nieuwe honden de dubbele controle op naam en op stamboeknummer in stand houden. En zien we meteen wat we nog missen. Werk voor de recherche-afdeling om die nummers in de toekomst alsnog op te sporen.
Jazeker! Als je over voldoende tijd beschikt, er van houdt om je tanden in deze 'kluif' te zetten en voorlopig niet los te laten, dan ben je méér dan welkom in ons recherche-team! Ook niet-leden zijn van harte uitgenodigd voor deze megaklus.
Dit kan op verschillende manieren (van makkelijk tot complex):
Dit kan iedereen: als je een fout aantreft in de database, meld dit dan! Pakweg 70% van de inhoud is handmatig samengesteld op basis van vaak niet gestructureerde en geverifieerde gegevens, dus de waarschijnlijkheid dat je geen fouten aan zult treffen is NUL. Meldt een fout via een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan kunnen we dat aanpassen en zo de kwaliteit verbeteren.
Gegevens aanvullen over poedels die je kent
Als bezitter, fokker of exposant heb je vast en zeker informatie over poedels in jouw omgeving die wij niet boven water kunnen krijgen. Te denken valt aan stambomen, verworven werk- en showtitels, genetische of klinische gezondheidsuitslagen van de jou bekende poedel(s), hun voorouders en nazaten.
Wij zijn blij met alle informatie (in tekst of middels scans/foto’s): mail het aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanvullen van 'uitvallijsten'
Aan de hand van door ons opgestelde lijsten in de vorm van een Excel-bestand kun je helpen met het verder vullen van de database.
Taai werk, maar wel met resultaat. Je zoekt de ontbrekende gegevens van de in de uitvallijst genoemd poedels op (veelal dingen als vader, moeder, geboortedatum, kleur, geslacht) in de bestaande databases, vult deze in de Excellijst aan en mailt die vervolgens aan ons terug.
Gevraagde basisvaardigheden: goed kunnen zoeken op internet en enige basisvaardigheid in Excel.
Sherlock Holmes
Recherchewerk voor de echte detectives!
Soms ontbreekt een poedel in alle voor de hand liggende bronnen en loopt de stamboom daar vast. Met veel inventiviteit zijn dan soms toch de betreffende hond en/of diens ouders op internet terug te vinden, b.v. in oude tentoonstellingsuitslagen, of b.v. op een op de website van een fokker die een pagina met een stamboom op zijn site heeft gezet. Echt een klusje voor fanatieke doorzetters!
De doorgewinterde Sherlock Holmes stuurt direct een berichtje aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vriendelijk verzoek om alle opmerkingen over deze nieuwe activiteit per email aan dit adres te richten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Korte handleiding
Lees - voordat je in het diepe duikt - eerst even het onderstaande.
Het makkelijkst is om te beginnen bij de hoofdindex.
Hierin staan alle poedels vermeld die op dat moment opgenomen zijn in onze database.
Dat ziet er zo uit:
Je kunt zelf sorteren op alle 'velden', dus b.v. op geboortedatum.
Een klik op 'stamboom', en je krijgt direkt de laatste generaties in beeld.
Klik je hier op: (de hondjes)
dan zie je hier het nageslacht:
Weet je maar een deel van de stamboeknaam, of alleen het stamboeknummer, dan kun je dat invullen in het zoekveld.
Zie het voorbeeld hieronder:
Zo kom je er:
De database verschijnt in een apart venster "Poedeldatabase". Je kunt dus 'schakelen' tussen deze handleiding, de hoofdindex en de database.
In de database zelf bevindt zich ook een index, ingedeeld op 'slag', en daarbinnen op letter van het alfabet. Zoek je b.v. een middenslag, dan ga je met de muisaanwijzer naar "Midden" en je klikt er op.
...en dan nog dit
Niet alles zal perfect werken, er zullen dingen ontbreken, en de knoppen onderaan gaan misschien nog worden aangepast.
Als we geen geboortedatum konden vinden hebben we die op 1 januari 2099 gezet.
Wil je terug naar een vorig scherm, of naar de index: pijltje naar links (terugfunctie op je mobieltje).
Wil je stoppen, dan klik je op het kruisje in de tab bovenaan bij 'Poedeldatabase'. Of je sluit de 'app' op je mobieltje.
Op je mobiel
Ook op je mobieltje is de database goed te bekijken.
Kwartslag draaien en passend maken op je scherm.
Dagelijks twee uur in de trein? Spotify aan, uitvallijst bij de hand, en voor je het weet moet je al weer uitstappen.