De Raad van Beheer behartigt in ons land de belangen van alle (honden)rasverenigingen. Ze beheren o.a. het stamboekregister en stellen regels vast die voor alle aangesloten verenigingen gelden. Daarnaast bepalen ze ook het beleid op vele terreinen. Een belangrijk onderwerp is de gezondheid van onze honden. Ze lieten ons recent daarover het volgende weten:
"Op de presentaties en de voorstellen van het voorgenomen gezondheidsbeleid zijn zoals eerder aangegeven veel reacties en vragen gekomen. Zoals beloofd zijn de antwoorden nu gepubliceerd. U kunt deze vinden op de pagina ‘Concept gezondheidsbeleid’ op onze website. U vindt daar ook nog de bijbehorende video-presentaties en de concept voorstellen in tekst. Bij de antwoorden op de vragen is ook de bijbehorende indiener van de vragen vermeld."
Hier is alles daarover te vinden:
Gezondheid voorop
We doen er niet geheimzinnig over: ook bij poedels komen rasspecifieke afwijkingen voor. Voor een aantal van deze afwijkingen zijn tests beschikbaar waardoor goede fokkers de verspreiding zo beperkt mogelijk trachten te houden. Met als doel een zo gezond mogelijk ras te fokken.
Testuitslagen
De diverse tests en de uitslagen ervan staan bij de dekreuen en beide ouders van nestjes vermeld.
Welke tests verplicht zijn volgens de clubreglementen vindt je hier:
Bij de Raad van Beheer kan aan de hand van het stamboeknummer o.a. worden nagegaan welke tests zijn uitgevoerd en wat daarvan de uitslag was (mits de uitslagen tijdig bij de Raad zijn ingeleverd).
Zie hiervoor:
Ook in ons eigen registratiesysteem (uitsluitend poedels) is veel te vinden:
DNA-test
Dit is een test aan de hand van speeksel, bloed enz. waarbij voor een bepaalde afwijking door onderzoek op het het DNA-materiaal onderscheid gemaakt kan worden tussen lijders (honden die het hebben/krijgen) en dragers (honden die het niet krijgen maar wel vererven). Sinds enkele jaren wordt er van alle ouderhonden en puppies DNA afgenomen zodat de afkomst niet in twijfel getrokken kan worden.
Verklaring van gebruikte termen
Een goede poedelpup heeft een gezonde vader en een gezonde moeder. Gezondheid zit de ouders letterlijk en figuurlijk in de genen. Toch kan het dat één van beiden drager kan zijn van een bepaald gen, dat mogelijk kan worden overgedragen aan de pups en mogelijk zou kunnen leiden tot een afwijking.
Bij de kun je meestal doorklikken naar de informatie van één of beide ouders.
Zolang je bij de testuitslagen de termen "A" en "vrij" of "N/N" aantreft is alles in orde.
De overige begrippen en aanduidingen in het rapport worden hieronder nader verklaard bij de uiteenzetting over de afwijkingen.
“Losse knieschijf”. Hierbij wordt door een dierenarts gekeken of de knieschijven van de hond niet luxeren (los zitten).
Er zijn vier gradaties:
Graad 0: Geen afwijkingen.
Graad 1: Alleen bij zijwaartse druk op de patella is deze te verplaatsen (naar binnen en/of naar buiten) uit de groeve en keert, na loslaten, spontaan direct terug in de groeve.
Graad 2: De patella luxeert spontaan uit de groeve naar binnen en/of naar buiten en keert ook weer spontaan terug in de groeve door draaien aan het onderbeen.
Graad 3: De patella ligt permanent (blijvend) buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, maar is manueel terug te plaatsen in de groeve.
Graad 4 / operatie: De patella ligt permanent buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, en is niet manueel terug te plaatsen in de groeve. Graad 4 wordt ook gegeven aan honden die voorafgaande aan het onderzoek geopereerd zijn, waardoor de Patella luxatie graad niet te beoordelen is.
Voor toys, dwergen en middenslag moeten de ouders hierop worden getest. Dit wordt nog niet verplicht gesteld bij de grote poedels.
Meer weten?
Ook op de website van Raad van Beheer is meer te vinden:
Bij de poedel kunnen een aantal afwijkingen voorkomen die bij het fokken kunnen vererven, en waarop de ouders dus moeten worden getest:
dat zijn , , , en
Tengevolge van één of meerdere bovengenoemde afwijkingen kunnen honden vroeg of laat blind worden.
Alleen een aantal gespecialiseerde dieren(oog)artsen kunnen deze afwijkingen vaststellen tijdens een z.g. ECVO-onderzoek (spiegelen), dat elk jaarmoet worden herhaald als er met de hond gefokt wordt.
Voor het onderzoek wordt Atropine in de ogen gedruppeld, na ongeveer 15 minuten kan er in de ogen gekeken worden of er afwijkingen te zien zijn. Deze test is in beperkte mate betrouwbaar, als je hond positief is dan is dat definitief. Als hij vrij is, is dat voorlopig, hij kan het namelijk tot z'n 7e levensjaar nog ontwikkelen.... PRA (met name de varianten prcd en rcd4) zijn ook via een DNA-test op te sporen, maar daarnaast blijft het “spiegelen”van de ogen verplicht.
Onze pupcommissie wil het formulier waarop de uitslagen vermeld staan altijd zien, omdat daarop precies te zien is wat de dierenarts heeft waargenomen.
Zie het onderstaande voorbeeld van het digitale formulier, wat sinds enige tijd in gebruik is:
Bij deze afwijking praat men over vrije honden, dragers en lijders. Dragers hebben het niet maar kunnen het wel vererven.
Sinds enige tijd zijn de meeste ECVO-dierenartsen overgestapt op een digitaal ingevuld formulier.
Je krijgt als eigenaar daarom geen papieren versie van het kopie-formulier meer mee.
De uitslag wordt door de dierenarts gemaild naar de RvB. In het bericht, dat je als eigenaar in je RvB-account krijgt, kun je zien dat de ECVO door de RvB is ontvangen. Maar er staat ook in dat je de uitslag als digitaal formulier kunt downloaden.
Dit formulier kun je dan afdrukken. Maar vergeet vooral niet het als bijlage ook door te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Onderstaande aandoeningen kunnen worden vastgesteld d.m.v. van een DNA-test
Pups sterven op jonge leeftijd aan deze ziekte. De ziekte erft autosomaal recessief over. Voor deze ziekte is een DNA test beschikbaar. Bij de poedels is het toegestaan te fokken met een hond die drager is als daar tegenover een hond staat die vrij is, dus minimaal één van beide ouders moet getest en vrij zijn.
Lijders zijn er niet want die sterven een vroege dood +/- 3 weken oud.
Dit is een aandoening waarbij de talgklieren in de huid, en eventueel ook de haarfollikels, chronisch ontstoken zijn. Hierdoor ontstaan droge, schilferige plekken in de huid, eventueel met plekken van haarverlies.
Bij de poedel erft deze ziekte waarschijnlijk autosomaal recessief over. Ook bij deze afwijking praten we over dragers en lijders.
SA is een (nog) niet veel voorkomende afwijking maar het is zaak dat men alert is. Voor de test wordt onder lokale verdoving een biopt van de huid genomen en deze wordt onderzocht.
Deze test is niet verplicht, aangezien de uitslag te weinig zegt over het wel of niet hebben/ontwikkelen van SA, derhalve wordt deze test nog weinig toegepast.
Renale dysplasie is een ontwikkelingsstoornis of een genetisch defect aan cellen van de nieren. Iedere hond wordt geboren met relatief onvolwassen nieren. Dit verandert snel in de eerste zes weken van het leven, als hier iets niet goed gaat kan een hond Renal Dysplasia ontwikkelen.
Deze ziekte is alleen te diagnosticeren d.m.v. een biopt van de nieren, aangezien er aan de buitenkant van de nieren geen afwijkingen waarneembaar zijn. Het is een aandoening waar nog geen betrouwbare test voor is.
Conclusie
Laat je door bovengenoemde afwijkingen niet afschrikken. Het is namelijk een goede zaak dat je als aankomend eigenaar van deze erfelijke aandoeningen op de hoogte wordt gesteld. Vraag bij het eerste bezoek aan de fokker naar de uitslagen van de ouderdieren. Kan hij deze niet overleggen dan moet je je afvragen of je op het juiste adres bent voor de aanschaf van een pup.
De NPC doet wat in haar vermogen ligt om de rasspecifieke aandoeningen zoveel mogelijk binnen de perken te houden en liever nog te voorkomen.
De bij de club aangesloten fokkers dienen zich daarom aan het te houden.
Voor de kwaliteit van fokkers die – om welke reden dan ook - niet bij de NPC zijn aangesloten kunnen wij daarom niet instaan.
Aanbeveling
Als je pup/hond iets mankeert, b.v. een ontstoken oog, of er prikt een tandje in het gehemelte, buikpijn, vage klachten of ander ongemak, bel dan gerust met de fokker waar jouw hond vandaan komt.
Onze fokkers hebben jarenlange ervaring en zij kunnen je prima adviseren, alvorens er onomkeerbare beslissingen worden genomen.
Nog meer weten over honden en hun gezondheidsproblemen?
Wij vonden (toevallig) nog een interessante site. Met dank voor hun inspanningen om dit bij elkaar te brengen!