Poedels fokken à la NPC
Testen, testen, testen
Testen op aandoeningen
De overheid, de landelijke kynologische vereniging (in ons land de Raad van Beheer) en de rasvereniging stellen eisen aan het fokken van gezonde nakomelingen.
De ouderdieren moeten daarom getest worden op een hele serie aandoeningen:
- Fysiek onderzoek door dierenarts (niet persé erfelijk): HD, PL, ED, ECVO
- DNA-onderzoek (swab): prcdPRA, rcd4PRA, NEWS, vWD, DM, MH e.a., allen erfelijk, uitgevoerd door gespecialiseerde laboratoria.
Kijk voor informatie over alle typen aandoeningen hier:
Voor het doen van DNA-onderzoek heeft de NPC met twee laboratoria overeenkomsten: Laboklin en Embark.
Laboklin
Laboklin biedt een pakket aan waarin alle onderzoeken zitten die door ons VFR zijn vereist.
Direct naar het aanvraagformulier:
Embark
Embark biedt daarnaast ook uitgebreide informatie die voor fokkers van bijzondere waarde zijn.
Ongeveer éénmaal per kwartaal wordt een bestelling gedaan bij Embark. Leden van de NPC kunnen meedoen met deze bestelling.
In de testkit zit een geregistreerde swab voor afname van wangslijmvlies. De uitslag omvat o.a. meer dan 200 aandoeningen, waaronder vrijwel alle benodigde testen voor de poedel, fysieke kenmerken als formaat, kleuren en vachttypes, de bepaling van inteelt op DNA-niveau en een weergave van haplotypes (immuunsysteem).
Let op! Er zit geen rcd4PRA-test in de Embark. Die moet dus apart bij Laboklin of VHL worden gedaan.
Belangstellenden kunnen zich t.z.t. inschrijven. Ze krijgen dan een betaalverzoek en de swabs worden na enkele weken door Marjoleine Roosendaal opgestuurd naar de deelnemers.
Vaccineren of titeren?
Voordat alle pups van een nestje naar de nieuwe eigenaar gaan wordt er gevaccineerd. Dat is geen nieuws.
En daarna sturen dierenartsen gewoontegetrouw aan alle eigenaren van de bij hen geregistreerde honden elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse vaccinatie tegen o.a. parvo, wat door de huidige import van honden (uit landen waar ze alle regels aan hun laars lappen) geen overbodige luxe is.
Maar sinds enkele jaren is er een alternatieve test, die jaarlijkse vaccinatie in vele gevallen overbodig maakt. Vaccinaties zijn tenslotte niet zonder risico's.
Dat heet titeren. Op hondenshows is vaak de mogelijkheid om dat door een aanwezige dierenarts te laten doen. En in sommige regio's in ons land kun je een dierenarts uitnodigen om je hele nest tegelijk te laten titeren.
Er zijn twee leveranciers van deze test. Hieronder vindt je alle benodigde informatie, plus adressen van dierenartsen die de test kunnen afnemen.