Europees dierenpaspoort en UBN verplicht per 1 november 2021

stichting kwijt

Een belangrijke maatregel om de illegale hondenhandel en de broodfok tegen te gaan is per 1 november j.l. van kracht geworden.

Chippen van o.a. honden is al jaren verplicht. En de officiële registratie daarvan ook. Maar hoe controleer je dat als je een pup in je armen krijgt gedrukt? 

 

paspoort

Chippers brengen voortaan alleen nog chipjes aan nadat zij gecontroleerd hebben dat de eigenaren van het teefje over een z.g. Uniek Baasjes Nummer (UBN) beschikken.

Meer over het UBN vindt je hier: 

Aanbieders van pups of herplaatsers worden verplicht om de hond te registreren en dienen ervoor te zorgen dat de hond in het bezit is van een officieel Europees dierenpaspoort. 

Waar je voortaan ook een pup koopt, er MOET een paspoort bij worden geleverd.

In dat paspoort staat o.a. het chipnummer en daarmee zou je als toekomstige koper direct moeten kunnen controleren of het een legale registratie betreft. Niet alleen het chipnummer, maar ook het paspoort zelf staan geregistreerd. Zo niet, dan is één van de nummers of allebei vals.

Dat hebben we met een bestaand chipnummer eens geprobeerd bij een serie websites die beweren dat je er naar chipnummers kunt zoeken. Het resultaat viel nogal tegen, maar waar dit specifieke chipnummer bekend zou moeten zijn, daar stond het inderdaad. Dus het idee is op zich niet verkeerd.

We zijn nog aan het uitzoeken hoe de registratie precies werkt en hoe je als koper zelf vast kunt stellen of de registratie geldig is.

Meer weten? Vooral voor fokkers, maar ook voor kopers best leerzaam 

Maar fokkers doen er goed aan ook dit te bekijken: 

Purple Line

up

Verzend via FacebookVerzend via Twitter