(Leestijd: 2 - 4 minuten)

 

 

Poedelbemiddeling

De NPC behartigt de belangen van alle poedelliefhebbers. Niet alleen van fokkers, maar ook van poedeleigenaren, en óók van mensen die op zoek zijn naar een poedel.

Herplaatsers

We zijn al geruime tijd actief met bemiddeling van herplaatsers. Dat zijn volwassen poedels die moeten 'verhuizen', zullen we maar zeggen.

Voor alle informatie daarover:  

Pups

Onze leden worden als eersten ingelicht over nestjes van fokkers, die lid zijn van de NPC en de clubregels respecteren (hun nesten dus vanaf het moment van dekking aanmelden).

Leden kunnen dan direct een pup reserveren.  

Nog geen lid?

Meldt je dan aan: 

Als na de aangifte van de dekking ook de papieren (stambomen en testuitslagen) in orde zijn wordt het dekbericht gepubliceerd. De fokker moet hier overigens wel toestemming voor geven. 

Vanaf dat moment kan iedereen nog een reservering plaatsen. Al is het vanuit Timboektoe.

De dekberichten vindt je hier:  

Als het nest is geboren dient de fokker alleen nog even door te geven hoeveel reutjes en teefjes en in welke kleur er zijn geworpen.

Alles over een geboren nest vindt je hier: 

De fokker maakt vervolgens afspraken met iedereen die een pup heeft gereserveerd. 

Is het een nestje met toy- of dwergpups, dan hoeven de fokkers zich alleen nog maar bezig te houden met het grootbrengen en socialiseren van de pups, want alle pups zijn vrijwel gegarandeerd 'verkocht'. En door het wachtlijstsysteem - dat nu bijna drie jaar in gebruik is - geldt dat steeds vaker ook voor de overige 'maten', omdat je - afgestemd op je specifieke voorkeuren - tijdig wordt ingelicht over nestjes die in aantocht zijn.

Uitverkocht!

Maar dat betekent ook dat er mensen achter het net vissen. Zo snel vinden de pups een definitief mandje.

We weten inmiddels dat er héél veel mensen op zoek zijn naar een poedel. We hebben er meer dan vierduizend op de wacht- of  liever gezegd interesselijst. Een vaak genoteerde verzuchting: "ik ben al zo lang op zoek. En er zijn zoveel verhalen over onbetrouwbare fokkers en handelaren. Helpt u mij alstublieft!"

Ja, en daar zit 'm nou de kneep: de mensen die op zoek zijn naar een toy- of dwergpoedel zijn ruim in de meerderheid op de interesselijst.

Waarom willen zoveel mensen een toy of dwerg?

Daar zijn heel begrijpelijke redenen voor: lang niet iedereen heeft een tuin van een halve hectare, en in een appartement of op een etage - alleen te bereiken via een trappenhuis - is een klein poedeltje toch iets handiger.

Knuffelhond?

Velen zoeken een echte knuffelhond. En dan is een grote koningspoedel op schoot wellicht toch net iets te veel van het goede. En op bezoek kunnen bij een vereenzaamde oudere of in een zorgcentrum voor dementeren doe je ook makkelijker met een klein hondje.  Een knuffel met een toy of dwerg is dan wat meer voor de hand liggend.

Teddybeer?

Weer anderen zijn gewoon enorm vertederd door een poedel met het formaat van een teddybeer. Misschien voer voor psychologen, maar wat maakt dat uit. Ook een toy- of dwergpoedel is intelligent, speels en kan met gemak tien kilometer lopen.

Waarom zijn er zo weinig toy- en dwergpups?

  • de fokkers van de NPC staan (ook internationaal) bekend om hun kwaliteit, omdat ze zich houden aan strakke regels voor het fokken
  • in het bijzonder toypoedels krijgen veel kleinere nestjes dan grote
  • de zwangerschapsrisico's van toys zijn aanzienlijk, en daarom eindigt dat weleens in een miskraam.

In een betrekkelijk klein land als Nederland betekent dat: grote schaarste, en dus hoge prijzen.

Een pup uit het buitenland?

Fokkers genoeg in Europa

In heel Europa zijn poedels net zo geliefd als hondenras als bij ons in Nederland. Er zijn meer dan duizend fokkers die via rasverenigingen zijn op te sporen. Verder dan die rasverenigingen zoeken heeft weinig zin, want controle op kwaliteit is dan niet meer mogelijk.

Meer kans op een toy of dwerg?

Globaal onderzoek naar wat voor slagen (maten) poedelpups er worden geboren wijst echter in de richting dat er elders in Europa meer toys en dwergen worden gefokt dan in Nederland. Wie er wat extra moeite en geld voor over heeft kan dus in het buitenland mogelijk sneller een pup aanschaffen.

Kan de NPC hierin bemiddelen?

Het spreekwoord zegt: "Wat je ver haalt is lekker". Maar er zitten ook aanzienlijke risico's aan. En bij teleurstellingen kun je nauwelijks reclameren. Vandaar dat we hier als vereniging vooralsnog niet aan beginnen. Nog afgezien van de reisbeperkingen door de corona-crisis, die wel eens lang kunnen gaan duren.

Purple Line

up

Verzend via FacebookVerzend via Twitter